28 miljoner till fiskevårdsprojekt

Fiskeriverket har fördelat 28 miljoner till olika fiskevårdsprojekt runt om i landet. Fem områden är särskilt prioriterade; storstadsnära fiske, fiskevård i de olika länen, kustfiskearter samt förstärkt fisketillsyn och utbildning. Det känns riktigt bra att det faktiskt satsas pengar från statligt håll och framför allt att man börjar förstå att våra vatten faktiskt behöver bevakas. Fisketillsynen har enligt min mening varit allt för åsidosatt alldeles för länge. Jag har tidigare jämfört jaktbrott med fiskebrott. Då jaktbrott tas på stort allvar kan man lugnt tjuvfiska. I värsta fall får du en utskällning, och ännu mera sällsynt blir du av med utrustningen, trots att både jakt och fiske sorterar under samma lagstiftning. 

Jag menar kanske inte att det är just hårdare straff som kommer leda till mindre tjuvfiske, utan snarare en mer frekvent kontroll, visst ska tjuvfiskare på något sätt beivras annars är det ju ingen mening med lagen. Men jag tror att det måste till en mer professionell kontroll. Idag är det mestadels ideella intressen som står för kontrollen. Kan man kombinera detta med utbildning och en skälig ersättning till de som ska sköta ett vatten eller FVO vore det bra. Förr hette det "fiskepoliser" men det vore kanske bättre att utbilda fler fiskeguider/fiskevårdare som kan stå för hela spektrat, kanske fler kommer att förstå vikten av att vi sköter våra vatten och bedriver ett ekologiskt och hållbart fiske. 

Det är alltid lätt att skylla på yrkesfisket som den stora boven, men vi spösvingande svenssons har ett mycket stort ansvar om kommande generationer också ska kunna njuta av denna ädla hobby. 

Källa svd.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0