Brist på inspiration

Nu har det varit mycket sparsamt med aktivitet på bloggen. Det är helt enkelt så; jag har fan ingen inspiration över huvudtaget just nu. Mars månad är verkligen den jobbigaste på hela året. Det känns som ett vakum, ett mellanläge från vinter til vår. Allt är smutsigt, grått och tråkigt, det här smittar av sig på mitt humör. Jag vill bara dra täcket över huvudet och vakna 15 plusgrader senare.

Imorgon är det i alla fall första april, och april är i alla fall för mig den första vårmånaden. En skön månad när man kan se förändringar vecka efter vecka. Visserligen är det månaden då vi drabbas av knäckande bakslag på vår väg mot sommar och flugfiske.

Mitt säkraste vårtecken är nog när man börjar se sopmaskinerna ute på gatorna. När allt det gråa och smutsiga ska sopas bort för att ge plats för det gröna och de betydligt vackrare färgerna. Jag hoppas att jag hinner njuta av våren, oftast tycker jag att jag hela tiden väntar på något som ska komma, och rätt vad det är ska klockan ställas om till vintertid igen.


"Vilken idiot som helst kan möta en kris - det är det dagliga livet som tröttar ut en."
- Anton Tjechov (1860-1904) Rysk läkare och författare

Inget fiske i helgen

Helgens fiske är inställt. Naturligtvis kom det en hel massa snö igen. Jag är så innerligt trött på vinter nu. Som tur är har snöandet övergått i regn nu, så jag hoppas att det försvinner lika fort som det kom. Det finns dock en liten chans till att det kan bli lite fiske. Om det är tillräckligt många plusgrader imorgon och sol blir det lite nymffiske på harr. Men chanserna till det är nog tyvärr väldigt små.

Lite designfunderingar

Jag har funderat på att göra om designen lite på bloggen. Jag har suttit och grejat lite i photoshop och jag tror att jag börjar närma mig något som jag gillar. Fortfarande är det lite som saknas. Det skulle ha vart trevligt att göra hela designen från början men jag kan för lite om css och programering.

Vad tycker ni om något i den här stilen för headern?


Bakslag igen

Efter ett par fina vårdagar snöar det igen. Det är väl ingen överraskning direkt, men det är ändå knäckande. Jag är rätt säker på att det inte är det sista bakslaget heller. Förra året kom det flera decimeter snö så sent som den 13:e maj. Jag hoppas innerligt att det inte blir så i år. Tanken är ju att jag och Daniel ska fiska till helgen. Men är det snöstorm är det inte värt att åka över tio mil, dessutom är det garanterat mer snö i Mora än i Falun. Sen är det lite andra faktorer som spelar in, vattentappningen får inte vara för hög. Jag skulle tro att runt 70-80 kubik/sekund är max för vad vi klarar att vada i.

Jag delar med mig av en enormt tråkig bild idag, det är är vad som möter mig när jag kliver ut för att åka till gymet idag. Just den här årstiden är den värsta på hela året tycker jag. Allt är bara grått, smutsigt och tråkigt. Men nu är det inte långt kvar innan våren tar fart på allvar.


Inläggen syns inte utan uppdatering


Jag har märkt att ibland syns inte inläggen förrän man gjort en "uppdatera sida" i webbläsaren. Så om du surfar in på bloggen och det inte finns något nytt sen sist du var inne, prova att uppdatera sidan. Jag vet inte varför det är på det här viset men jag har märkt att besöksstatistiken har gått ner på grund av detta. Det är ju lite tråkigt om ni tror att jag inte har skrivit något fast jag egentligen har det.

Har ni märkt detta problem eller har ni trott att jag inte har skrivit något?

Dessutom har jag märkt att för er som använder Explorer syns inte den högra menylisten, den hanmar istället längst ner på sidan. Detta beror på att jag har lagt upp bilder som är runt 500 pixlar breda, detta är inget problem om ni använder Firefox eller Safari.


Robotfiskar ska hitta föroreningar

Brittska forskare har tagit fram en robotfisk inspirerad av karpar. Tanken med denna skapelse är att den ska kunna lokalisera föroreningar i havet för att man snabbare ska kunna göra en insats. Meningen är att man så snabbt som möjligt ska kunna påbörja ett saneringsarbete och därmed reducera skadorna. Robotfiskarna är autonoma och behöver inte styras från land. Hittar de gifter i vattnet och rapporterar det till fastlandet. De kan simma runt i upp åtta timmar och återvändar själva till en laddningsstation när det är dags.

Det här är helt klart en intressant teknik. Vem vet, i framtiden kanske samma typ kan användas i fiskevårdande projekt såsom inventering av fiskbestånd och så vidare. Enligt E24 ska fiskarna börja patrullera nästa år. in action

Se fisken in actionTorrkast och solsken

Idag vart det en tripp till Capricorn för lite fönstershopping. Daniel skulle kika efter en ny lina och så tänkte vi passa på att prova lite olika spön. Det vart nästan ett tio-tal spön som testades. Kastdammen utanför butiken var tyvärr fortfarande djupt begravd i snö, men parkeringen fick duga till provkastning. Det var kanonskönt väder ute, solen sken och det droppade från taken, det kändes verkligen att det är vår i luften.

Det finns dock en stor fara att prova nya prylar, ha-begäret väcks otroligt fort. Jag fastnade för ett SAGE Z-Axis, men med en prislapp på runt 8000 var det inte att tänka på. Nej det blev en ganska blygsam utgift med ett par polariserande gladögon istället. Man kan ju inte komma hem tomhänt. Fick även med mig premiärnummret av Loop Magazine, det blir perfekt att ta med till jobbet imorgon.

Det pratades även en del fiske och vi fick lite heta fisketips som ska testas nästa helg. Med lite tur kommer vi kunna kroka fin regnbåge i strömmande vatten. Det är bara att hoppas på att det fina vårvädret fortsätter. Under provkastningen märkte jag hur skadad jag faktiskt är av fisket. Efter att ha kastat ska jag lyfta linan och då fastnar tafsen i snön och det rycker till spöt. Instinktivt gör jag ett mothugg och är nära att skrika ut att "där satt den" eller nåt liknande. Snacka om att jag behöver fiska när man blir exalterad över en sån sak.

Sol och plusgrader

Termometern på solsidan visar 22,3 grader, det verkar som om våren sakta kommer i antågande. Men trots det fina väderet ligger snötäcket till synes helt orubbligt. Vägarna är nu rena på många håll men annars är det massor med snö kvar. Det vore skönt om snön kunde försvinna tidigt så att de största vårfloderna är över innan fisket ska till at börja på allvar. Jag minns att förra årets premiärfiske hade relativt högt vattenstånd. I år har det varit betydligt mer snö så rent logiskt borde det bli mer vatten i åar- och älvarna.

Ta en nostalgitripp med "Visst nappar det"

Efter lite sökande i SVT-s arkiv hittade jag den här filmen. Fiskelegenden på SVT Bengt Öste flugfiskar i Småland. Det har väl hänt en del sedan programmet gjordes men det väcker helt klart lite minnen. Har du en halvtimme över tycker jag absolut att du ska titta på Visst nappar det från 1980.


Jag missar flugfiskemässan

I helgen är det Svenska flugfiskemässan. Återigen jobbar jag och kommer missa det i år igen. Det hade vart trevligt att se lite nyheter och uppvisningar. Jag får väl nöja mig med Capricorns minimässa senare i vår. Det brukar vara ganska trevligt det också. På sätt och vis kanske det är bra att stanna hemma, det brukar kunna gå åt en hiskelig massa pengar, det finns ju en hel del prylar att shoppa. 

Nej istället ska jag förgylla helgen med att jobba natt. Kanske inte lika roligt, men jag kommer i alla fall tjäna pengar istället för att göra av med dom. 


Ska det aldrig sluta snöa?

Efter en dryg vecka med plusgrader har snötäcket sakta börjat smälta bort. Men hela tiden kommer det mera, smälter det bort en decimeter kommer det snart två decimeter nysnö. Det känns i alla fall som om det är en vändpunkt på gång. Snart ska det väl ändå börja töa ordentligt. Så fort det blir lite mer barmark åker flugspöt fram. Jag och bror gjorde en tur till en tjärn för lite regnbågsfiske i lördags. Det var helt sjukt mycket snö i skogen och det tog en bra stund att gå den korta sträckan genom skogen. På ett ställe sitter vi alla tre fast (jag, bror och Isak, en 6-månaders jämthund) i djup snö. Jag tror att Isak tyckte det var betydligt roligare än vad vi gjorde. När vi till slut tagit oss igenom en meter av snö och is med ett slött isborr kunde äntligen börja fiska lite. 

Isak for runt i snön som ett skållat troll. Jag lyckades lura upp en båge och bror hade i alla fall ett par hugg och en fisk som släppte i hålet. Nu är det bara att hoppas på att kvicksilvret kryper upp lite så det riktiga fisket kan komma igång. 

28 miljoner till fiskevårdsprojekt

Fiskeriverket har fördelat 28 miljoner till olika fiskevårdsprojekt runt om i landet. Fem områden är särskilt prioriterade; storstadsnära fiske, fiskevård i de olika länen, kustfiskearter samt förstärkt fisketillsyn och utbildning. Det känns riktigt bra att det faktiskt satsas pengar från statligt håll och framför allt att man börjar förstå att våra vatten faktiskt behöver bevakas. Fisketillsynen har enligt min mening varit allt för åsidosatt alldeles för länge. Jag har tidigare jämfört jaktbrott med fiskebrott. Då jaktbrott tas på stort allvar kan man lugnt tjuvfiska. I värsta fall får du en utskällning, och ännu mera sällsynt blir du av med utrustningen, trots att både jakt och fiske sorterar under samma lagstiftning. 

Jag menar kanske inte att det är just hårdare straff som kommer leda till mindre tjuvfiske, utan snarare en mer frekvent kontroll, visst ska tjuvfiskare på något sätt beivras annars är det ju ingen mening med lagen. Men jag tror att det måste till en mer professionell kontroll. Idag är det mestadels ideella intressen som står för kontrollen. Kan man kombinera detta med utbildning och en skälig ersättning till de som ska sköta ett vatten eller FVO vore det bra. Förr hette det "fiskepoliser" men det vore kanske bättre att utbilda fler fiskeguider/fiskevårdare som kan stå för hela spektrat, kanske fler kommer att förstå vikten av att vi sköter våra vatten och bedriver ett ekologiskt och hållbart fiske. 

Det är alltid lätt att skylla på yrkesfisket som den stora boven, men vi spösvingande svenssons har ett mycket stort ansvar om kommande generationer också ska kunna njuta av denna ädla hobby. 

Källa svd.se


Photoshop

Jag hittade ett par riktigt snygga photoshopbilder på worth 1000. Satt och kollade efter lite coola propagandabilder och hittde den här.Jag hittade även en riktigt grym bild, man har lite att lära i photoshop innan bilderna ser ut så här:


Dagens entomologiska fråga

Idag fångade min mobilkamera en liten bevingad tingest. Jag har sett dessa små sländliknande insekter ganska ofta inne i fabriken. Framförallt har jag sett dem under vinterhalvåret och jag har funderat var de kommer från. Jag har dessutom ingen aning om vad det är för sort, det ser nästan ut som en åslända av nåt slag. Kanske är det är mutation kommen ur PEX-gaser som dunstar ur all kabel i fabriken. Om någon har en bättre teori om vad detta är för en insekt och var den kan komma från så låt höra.


RSS 2.0