Våldsam landstigning

Det är inte bara svenska kustjägare som har användning av Stridsbåt 90. Det kan även användas till snabba transporter när man ska flugfiska efter havsöring. Det har i alla fall redaktionen på "Allt om flugfiske" gjort. Detta har resulterat i en artikel i tidningen men även en film som återfinns på Youtube. Vore trevligt att ha en sån båt att glida runt i skärgården med. Sist jag befann mig ombord på en stridsbåt 90 var det under helt andra former.



image95

[Här landstiger delar ur Dalarnas insatskompani någonstans i Stockholms skärgård en kall natt i november.]

Krångel

För ett tag sen köpte jag lite nya prylar, nytt spö, rulle och lina. Linan fanns dock inte hemma vi det tillfället så jag skulle komma in senare och hämta den. Jag väntade några veckor med att hämta den. Det skulle jag inte ha gjort. För när jag kommer dit första gången visar det sig att dom har sålt min lina till nån annan. Jaja dom skulle få hem en ny på bara några dagar så jag lämnar min rulle där så dom kan lägga på backing och lina så det bara är mig att hämta den. Den skulle ha varit klar redan i fredags men jag hade inte tid förrän idag att hämta den. När jag kommer in idag så har dom fortfarande inte fått hem linan. Det är ju tur att det inte är sommar och jag behöver grejerna nu. Nu tycker jag i och för sig att det här stället är riktigt bra att handla på, men jag blir lite irriterad ändå. Det finns ju roligare saker än åka fram och tillbaka dit. Nu ka dom ringa när den är klar så då ska det väl fungera.

Nya platser

    När man inte kan fiska kan man ju alltid leta nya ställen för sommarens fiske. Jag och Martin kände att vi behövde komma ut lite. Det var fint väder och vi bestämde att vi skulle kolla in en ström som det ska fiskas i till sommaren. Vattnet har en en naturlig öringstam, visserligen inte några bjässar men det finns i alla fall enstaka exemplar på runt kilosstrecket. Jag har fiskat i den här strömmen förut men bara i en liten del. Det ska det dock bli ändring på till sommaren. Vi hittade ett antal platser som ser riktigt intressanta ut. Det här är ett ganska litet vatten och det är mycket vegatation runt omkring vilket gör fisket lite komplicerat bitvis.

image92
[Det här den övre delen av strömmen och här jag fått en par öringar förra sommaren.]

image93
[Vid den här bron tror jag att kan finnas stora chanser att få nåt, kanske står det nån större här, det var ganska djupt här.]

image94
[Här mynnar strömmen ut i en mindre damm, utanför utloppet kan det vara riktigt hett. Det finns även gädda i vattnet så den möjligheten finns också.]

P-piller

    Det är inte bara industrier och bilar som skadar och förorenar våra vatten. Det har väl varit känt en längre tid att rester från läkemedel kommer ut i våra vattendrag och påverkar biotoperna negativt. Det är dock p-piller som står för den största påverkan hos  olika fiskarter. I en studie gjord i Kanada visar det sig att fiskar byter kön där höga nivåer av konstgjort östrogen finns i vattnen. Det här har man känt till under en tid men nu har det även visat sig att vissa arter blivit sterila av hormonerna. Man har under tid tillfört hormoner i en sjö med följden att mindre fiskarter slutat reproducera sig. Denna utveckling såg man redan efter ett års försök och tillslut hade 99 procent av småfiskarna försvunnit. Det andra året sågs nästa effekt, de större arterna som livnär sig på de mindre arterna minskade med 80 - 90 procent. Även om de störe arterna är tåligare mot hormonerna så drabbas de negativt av "spin off-effekten". Samma studie visar även, att efter att tillförseln av hormoner upphört så har bestånden efter tre år börjat återhämta sig igen.

    Detta är ett problem som många säkert inte är medvetna om. Det fokuseras mycket på global uppvärmning, fosila bränslen osv, och det med all rätt. Men alla rester från läkemedel är ett större problem än vad många tror och det är inte bara p-piller som läcker ut i våra vatten. Hur stort detta problem är i Sverige är något osäkert men man kommer nu att satsa 44 miljoner på ett projekt för att studera läkemedelseffekter på fisklivet i våra vatten.

Torsk

    Att torsken är på väg att försvinna ur våra hav är väl ingen nyhet. Frågan är flitigt debatterad och debatten fokuserar på fiskeindustrin och minskade fiskekvoter. Att minska fiskekvoterna är en åtgärd som kan hjälpa till att rädda torsken, att minska fiskeflottan är en annan. Den viktigaste åtgärden tror jag inte är politisk. Fiskeindustrin styrs som allt annat av tillgång och efterfrågan. När det kommer till tillgången så har den minskat drastiskt men det har inte efterfrågan gjort. Sakta men säkert börjar folk inse att det är inte är hållbart att äta torsk och försäljningen minskar. Även en del storkök i landet har slutat att köpa in torsk som råvara. Om fler börjar agera på det sättet kommer torsken kanske ha en chans att återhämta sig. Vi fridlyser andra arter som håller på att utrotas och det utan vidare debatter. Varför ska det vara så svårt att förstå att det inte finns oändligt med torsk i våra hav. Det finns ju faktiskt fler ätbara fiskarter förutom torsk.

Catch and Release

Jag kommer från och med nu att skriva lite artiklar om det mesta som rör fiske. Hoppas att nån kommer finna det intressant och lärorikt.

[Catch And Release]


    Idag har det blivit allt vanligare att släppa tillbaka fisken än ta med den hem. Begreppet ?catch and release? har smugit sig in i det allmänna fiskemedvetandet. Vissa vatten är just bara catch and release-vatten där all fisk sätts tillbaka och det oavsett fiskens kondition, ibland måste vi sätta tillbaka fisken om den t.ex. inte håller måttet. Men är det bara att fånga fisken och sen kasta tillbaka den? Nej, catch and release är mycket mer än att bara kasta tillbaka fångsten som en del uttrycker det. Catch and release kräver både kunskap och rätt utrustning och inte minst övning. Här kommer ett par tips för att du ska lyckas bra med ditt återsättande av fisk.

    Använd en lämplig håv till det fiske du bedriver. Det finns egentligen inga allroundhåvar. En håv kan vid felaktigt användande skada fisken, fenor och slemhinnor är känsliga och man bör ha så lite kontakt med fisken som möjligt. Nu vill jag inte att du bli avskräckt från att använda din håv, nej håv är oftast det mest skonsamma sättet att landa en fisk med. När du väl håvat en fisk är det bra om du inte lyfter upp den ut vattnet. Efter en drillning så är fisken mycket trött och har mycket mjölksyra i kroppen. Tänk dig själv att stoppa huvudet i hink vatten efter ett hundrameterslopp. Det är därför viktigt att låta fisken hämta andan lite innan man släpper den, håll den tills den vill simma iväg själv. Om vattentemperaturen är hög så kommer fisken att bli trött betydligt fortare vilket kan vara bra att känna till. Om du inte använder en håv eller när du av annan anledning måste ta i en fisk så se till att blöta dina händer. Tänk även på att en fisk är mycket känslig och dess inre organ är mycket oskyddade om du klämmer på den. Man har ibland sett folk lyfta stora fiskar i stjärtfenan. Det är verkligen att riskera att skada fisken. Försök att hålla fisken i ett lätt grepp lutad på sidan, men håll den tillräckligt så inte tappar den och därmed riskera att den skadar sig vid fallet.
När det kommer till fiskens gälar så är dessa mycket känsliga. Att stoppa in fingrar är helt förkastligt och man riskerar att direkt skada fisken eller att den får en infektion. En fisk som blöder i gälarna har mycket liten chans att överleva och bör avlivas om fiskereglerna tillåter det. Kom ihåg det är inte fult att ta upp en fisk oavsett vad vissa catch and release-fanatiker anser. Att ta loss en krok kan ibland vara lite problematiskt, en peang eller kroklossare kan underlätta förfarandet både för dig och för fisken och du minskar risken att skada fisken.

    Om du tar upp en fisk på land kan det vara bra att lägga den på t.ex. ett liggunderlag så att inte grus och annat fastnar på fisken. Fiskens slemhinnor är nämligen mycket känsliga. Dessutom varierar det beroende på vilken tid på året det är samt mellan olika arter. En gäddas slemhinnor är känsligare än t.ex. en örings. Men en bra grundregel är att ha så lite kontakt som möjligt med fisken.
Det finns många olika bud när det kommer till återsättande av fisk men använd ditt sunda förnuft så ska det nog gå bra. Det viktiga är att du medveten om att det inte bara är att kasta tillbaka en fisk som du har fångat.

RSS 2.0