Lite flugbindning

Det var ett tag sen jag band flugor. Men här om dagen satt jag och Daniel och band lite flugor gemensamt. Dels blir det mycket roligare att nån att snacka lite skit med under tiden. Men, dessutom fick jag lite bra tips på nya flugor och tekniker. Jag har ju inte hållt på särskillt länge med flugbindning. Jag börjar väl bli lite bättre om jag får säga det själv. Det är inte lika tålamådsprövande som i början. Jag har kollat runt lite på olika forum och jag kan då konstatera att jag trots mina framsteg ligger ljusår efter de som "kan".

Här kommer några bilder på de senasre kreationerna.

Hyr fiskefilmer på Headweb.com

Jag har hittat en hyrfilmstjänst på nätet som faktiskt funkar bra. Om ni har sett alla fiskefilmer i bokhyllan tusen, och åter tusen gånger, och är sugna på något nytt kan Heaweb vara nåt för er. För mig som använder Mac har utbudet av hyr-tjänster på nätet varit begränsade, men nu finns det ett bra alternativ. Jag kollade igenom utbudet, och jag måste säga att det är förhållandevis stort. Man behöver dock inte bara hyra filmen, vissa filmer går även att köpa, dock inte alla. Köper du filmen kan du bränna ut den och kolla på den i DVD-n om du känner för det, filmerna är alltså inte DRM-skyddade. Själv tänkte jag hyra Öringens Eldorado och kika på under kvällen. Det känns som en perfekt sysselsättning en söndagskväll.

Hyr filmerna på Headweb.com Fiskefilmerna hittar du under kategorin Specialintressen, eller bara genom att söka på fiske.


En rikigt skön lördag

Idag har vi haft en riktigt skön lördag. Vi var ute i stallet på förmiddagen och fixade lite med hästen. Sen vart det en tur ner på stan för att handla lite sushi. Jag måste säga att My Sushi i Falun är riktigt bra. Nu ska det bara vi bara ligga i soffan och mysa. Blir väl en film och ett par öl kan jag tänka mig. Eftersom snön vräker ner ute är det bara att dra ner persiennerna och försöka förtränga vintern en stund. Kanske åker flugbindningsgrejorna fram senare, är lite sugen på att binda lite dagsländor. Sen är det dags att kolla vilka flugor som funkar i Gimån om det blir dit vi åker.


Snö snö snö

Jag har leget lite på latsidan ett par dagar nu och det har inte blivit så mycket skrivet här på bloggen. Har haft lite av en mindre vinterdepression, det är ju bara en massa snö och mer ska det komma i helgen. Jag vill ha vår, men det är ju inte allt för långt kvar nu. Nu har i alla fall planeringen inför sommarens fiskeresa så sakteliga börjat. I år lutar det åt en resa till området kring Gimån. Det finns många spännande vatten i det området. Vi ska fortsätta att kolla lite på möjlighterna med boende och så vidare. I år kände vi att det skulle vara skönt att slippa sova i tält en vecka. Fisket och humöret blir betydligt bättre om man är utvilad om dagarna.

Nytt från Simms

Kikade lite i Simms katalog för 2009 och hittade en ryggsäck som såg riktigt trevlig ut. Det verkar som om den står pall för en mindre simtur utan att ta in vatten. Det vore helt perfekt att ha en bra ryggsäck att ha t.ex. kameran i när man fiskar i vatten där inte kan ha den på torra land inom räckhåll. I annat fall är det perkfekt att kunna ha lite prylar med sig om man rör sig över lite längre sträckor. Hoppas att de får in den på Capricorn så jag kan klämma, känna, bita, smaka lite på den.


En bild

Det har inte blivit nån "dagens bild" på ett tag nu. Det kanske var lite väl ambitiöst och tro att jag skulle hinna med att fota varje dag. Hur som helst, idag efter jobbet idag tog jag Natalie och Uno en promenad i vintersolen. Det här var ju ett perfekt tillfälle att ta med kameran på. Jag tog närmare 200 bilder men det här är den jag känner vart bäst. Hoppas ni gillar den. Bilden har justerats något i Photoshop. Jag saknar verkligen funktionen att visa bilden i sin fulla upplösning här på blogg.se. Bilder blir betydligt snyggare om man kan se som i sin fulla storlek.Eu-reglerat sportfiske


EU vill som bekant lägga i alla tänkbara frågor. Hitills har sportfisket inte varit en del av EU:s byråkrati. Nu ska det i alla fall bli ändring. Man vill få bättre kontroll på allt fiske som sker av hotade arter. Exempel på skadligt sportfiske finns i Medelhav et där det finns hundratals organiserade, kommersiella båtturer för sportfiskare som vill fiska blåfenad tonfisk. Kan detta jämföras med till exempel svenska fiskecamper i norrland? Den svenska sportfiskeindustrin, om jag får kalla den för det verkar i allra högsta grad för fiskens och naturens bästa.  Hur sedan kontrollen rent praktiskt ska genomföras i Sverige återstår att se, hur ska man egentligen kunna kontrollera alla sportfiskare?

Jag menar att initiativet är ett steg i rätt riktning, något måste göras för att trygga bestånden av hotade arter. Jag är dock rädd att detta bara är en byråkratisk papperstiger som inte kommer morra särskilt länge. Sportfiskare delar naturligtvis ansvaret för våra bestånd men jag anser att fokus först och främst måste ligga på det yrkes- och industrimässiga fisket. Läs en längre artikel på svd.se

Trosfiske i Tokyo

En man i femtioårsåldern från Tokyo har gripits för stöld av damunderkläder. Till sin hjälp för att stjäla trosor har han använt ett tre meter långt metspö. Han använde metspöt för att kroka trosor som hängde på en balkong. Som alla inbitna fiskare led han av den berömda "fiskeskjukan". Vid en husranskan visade det sig att mannen ägnat sig åt detta en längre tid. Polisen fann i mannens lägenhet över 500 trosor. Jag brukar uppmuntra alla former av fiske, men det här kanske ni ska låta bli.


Snyggt med duotoner

Nu har jag suttit och pillat lite med Photoshop igen. Jag gillar verkligen svartvita bilder. Men nu har jag testat att använda duotoner istället. Jag måste säga att det faktiskt blir riktigt snyggt att tona fotot med två färger. Jag lägger upp två bilder så kan ni själva se skillnaden mellan svartvitt och duo. Dessutom har testat att spela in arbetsflödet i photoshop. Det är inget proffsjobb, jag gjorde det mest som en kul grej för att jag ville testa lite funktioner. Filmen klipptes ihop i Idvd lite snabbt. Eftersom filmen skulle upp på youtube blev det inte tal om någon vidare kvalitet, ni får sätta er nära skärmen och titta noga.

Duotonad bild


Svartvit bild


Filmen på arbetsflödet, som sagt dålig kvalitet, vill ni se en något bättre version dock utan ljud så kolla den här länken.Duotoner i Photoshop from Honken on Vimeo.

Fiske imorgon

Nu mår jag äntligen bättre och orken börjar komma tillbaka. Detta ska firas med lite fiske efter abborre imorgon. Jag hoppas att det inte blir för kallt eller att den analkande stormen hinner fram. Jag har legat inne i sex dagar nu och det kryper verkligen i kroppen, jag måste komma ut och göra nåt. Lite tråkigt att ingen har tid att hänga med ut bara, men men så är det ibland. Det vore trevligt att få några fina matabborrar som man kan steka på när man kommer hem. Fisket kommer bedrivas utanför Sundborn inte långt från Carl Larsson-gården, jag vet att där finns fina abborrar så det är bara att hoppas på att de är på hugget.

Bindtips i vintermörkret

Sitter ni som jag insnöade och inte vet vad ni ska göra? Då kan ni ju alltid sätta er vid flugbindarbordet och fylla askarna inför kommande säsong. Jag hittade en bra video på ett flugmönster som jag vet fungerar. Flugan är en variation på en redtag som enligt upphovsmannen ska vara mycket effektiv. Jag har bundit likande flugor med en lila tagg istället. Lila tagg är en grymt bra harrfluga som jag oftast fiskar som en våtfluga.


Redtag variasjon from igor soldo on Vimeo.

Det gäller att ha bra knutar

Finns det något mer irriterande än att tappa en fisk för att man har gjort en dålig knut. Jag kan förbanna mig själv i flera timmar om det skulle hända. Visst händer det att fisken är starkare en tafsen, men att tappa en fisk för att du har slarvat med knuten ska inte få hända. Jag hittade en bra video som beskriver fyra bra och användbara knutar. Alla har vi våra favoritknutar, men jag kommer i alla fall börja använda en av knutarna i filmen.Knots 30fps from RT on Vimeo.

[Edit] Ok det funkade ju inte så bra att bädda in filmen i bloggen. Tröttsamt, men följ länken så kommer du till filmen.

Kortaste läkarbesöket någonsin

Jag tillhör inte kategorien människor som springer till vårdcentralen i tid och otid. Men nu har halsen bara blivit värre och värre, och när man knappt kan prata längre är det nog ändå dags att gå iväg. Det skulle i alla fall bli det kortaste läkarbesöket jag någonsin varit på. Jag tror att det tog ca: 30 sekunder.

- Så du har ont i halsen
- Ja

 
Jag får sedan gapa och uttala den obligatoriska bokstaven.

- Jaha ja, du kan åka till apoteket och hämta ut penicillin

Snabbt och effektivt, lite förvånad är jag, vi talar ju ändå om svensk sjukvård här. Nu är det bara hoppas på att hans tvärsäkra "Jaha ja" är en korrekt diagnos.

Pimplare på drift i år igen

Förra året i mars skrev jag ett inlägg om att ryska isfiskare drivt ut i havet på ett isflak. Nu var det dags igen, fast den här gången var det istället amerikanska fiskare som var på drift. MIldare väder har lett till att isen sprack och ett stort isflak drev iväg. Enligt svd.se ska omkring 150 fiskare ha undsatts, alla utom en person klarade sig med livet i behåll. Händelsen inträffade i Lake Erie i norra Ohio.Om nästa Iphone ser ut så här köper jag...

Iphone har funnits med ett tag nu och det börjar dags med en uppdatering. Och om nästa Ihpone ser ut som den här spekulanten tror köper jag den direkt.


Så korta inlägg som möjligt är den nya trenden


I en artikel på svd.se kan man läsa att den nya trenden inom bloggandet är att skriva så korta inlägg som möjligt. Efter microbloggen kommer nu nanobloggen. På nanobloggen.se kan man starta sin alldeles egna och dela med sig av enstaka ord till någon intresserad läsare. Jag förstår inte riktigt poängen med att flera gånger om dagen posta endast ett ord. När jag läser bloggar gör jag det för att jag är intresserad av vad författaren har att säga, och inte bara har förmågan att skicka iväg ett ord. Detta kanske är något för Marcus Birro, att på något poetiskt sätt ordbajsa en nanoblogg. Nej för egen del blir  jag mer förtjust när mina favoritbloggare har tagit sig tid att skriva ett längre inlägg. Om detta kommer bli en stor trend återstår att se, men jag skulle inte bli förvånad om webben snart svämmar över av så kallade nanobloggar.En gammal bild

Idag får det bli en gammal bild.Jag ligger hemma med en jävulsk huvudvärk och tänker bara ta det extremt lugnt. Bilden togs i sommras vid våran privata strand och när jag tittar på den längtar jag verkligen efter sommaren. Ikväll var ju tanken att jag skulle åkt och fiskat lake med klubben, men jag orkar helt enkelt inte. Det blir heller inget jobb inatt, bara att hoppas att man mår bättre imorgon.


Kärnkraft

Nu har de borgerliga partierna enats om att tillåta en utbyggnad av kärkraften. Detta beslut får massiv kritik från många håll, framförallt från vänstern och miljöpartiet. Själv tror jag att vi måste få till en upprustning av våra kärnkraftverk. Om vi bygger säkrare och effektivare kraftverk kommer det ha en positiv effekt på både ekonomin och miljön. Vänstern och miljöpartiet argumenterar istället för den "miljövänliga" vattenkraften som förstör våra vatten. Inom centerpartiet är man splittrade, men partiledningen menar att man samtidigt ska satsta på en utbyggnad av vindkraften. Vindkraftverk har visserligen ingen direkt inverkan på miljön. Men jag funderar på hur många gamla och uttjänta vindsnurror som kommer stå i våra skogar och på våra fält och rosta?

I dagsläget är jag helt klart för detta beslut. Jag anser att en utbyggnad och restaurering av kärnkraftverk är rätt väg att gå för att säkra elproduktionen i Sverige. Idag importeras mycket el från bland annat tyska kolkraftverk vilket knappast kan anses som varken miljövänligt eller kostnadseffektivt.

Läs mer på Svd http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2425667.svd eller Dn http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=880828


Röding i Sarkojaur

Efter att ha kollat på dagens Jakt och fiske kan jag bara säga; jag måste få fiska i Millings tjärn. Alltså vilket vatten, och vilka rödingar! I sekvensen när William tappar sin röding, fisken som tar tafs och fluga kändes det som om det var jag själv som tappade den. Bara en flugfiskare kan förstå den hemska känslan, jag antar att bara dödsångest kan vara värre. Det som skrämmer mig är att man på riktigt planerar att göra hela det vackra området till en dammbotten. Jag kan inte för mitt liv förstå hur man ens kan tänka tanken att förstöra fjällvärlden på det oåterkalleliga sättet. Det är bara att hoppas på att Vattenfall inte får något tillstånd till bygget.

Den vetenskapen...

Häromdagen hittade jag en artikel om en forskare som nu kunde fastslå att vatten utan gäddor är bättre för laxfiskar. I en hel avhandling kunde detta geni konstatera detta. Det är lite intressant hur man gör prioriteringar när det kommer till forskning om fiskekologi. Att laxfiskar klarar sig bättre i frånvaro av gädda kan väl vilket pucko som helst fastslå. Nej lägg hellre pengarna på forskning om hur vi ska rädda den spillra av naturlig öring som finns kvar i våra vatten.

Jag har även hunnit fota lite nu på eftermiddagen. Den här gången blir det två varianter på samma bild. Den inverterade (vit-svarta) bilden funderar jag på att använda i en framtida bloggdesign.

[Edit bild] Nu har jag ångrat mig när det gäller den översta bilden. Jag fortsatte och photoshopa lite och kom till ett bättre resultat, i alla fall enligt min egen smak. Vad tycker ni? Tyvärr finns ingen funktion på blogg.se som kan visa bilden i sin fulla storlek. Skillnaden på bilden nu är att jag har, kopierat, den röda kanalen, lagt på på ett osärpefilter och smält ihop det med bakgrundslagret i läget luminisens. Den sista versionen är den som ligger överst.Fastnat i svartvitt

Jag har fastnat lite i det här med svartvita bilder. Hade tänkt att jag skulle ta en bild utomhus idag, men jag hade ingen ork efter träningen. Det fick således bli en innomhusbild idag med, som dessutom är svartvit. Jag provade lite olika varianter men tyckte ändå att den svartvita var snyggast. Nästa bild får bli en bild i färg, kanske mixtra lite med labbtoner på Scott Kelby-manér.


Ibland nappar det inte

Hittade en kul bild på Facebook. En av mina vänner har varit på fisketur och tagit den här bilden. Kan man ana en viss frustration hos den fiskaren som resignerat och isället ägnat sig åt hemslöjd.Dagens bild

Dagens fotoprojekt inluderade en massa gamla fisketidningar. Trots att det inte fiskas nåt just nu måste ju ändå temat för bloggen upprätthållas. Bilden idag är en HDR som gjorts svartvit och sedan maskats.


RSS 2.0