Förbannade bilar!

Alltid ska det vara nåt elände på lut. På väg hem idag rasslade det till under huven och styrservot  la av. Bilen är plötsligt lika lättstyrd som en finlandsfärja från en rorkult. Det är ju typiskt att det ska hända nu, jag har inte behövt bilen på en vecka men imorgon bitti ska jag vara i Grycksbo. Jaja det var ju tur att det bara var remmen, det kostar inte en förmögenhet att byta.


Kan det inte bli vinter på riktigt!

Om det nu ska vara vinter så kan det väl i alla fall få vara vinter på riktigt. Det kom lite snö och det vart kallt i ett par dagar, men nu har det slagit om igen och all snö är borta. Det skulle vara trevligt att få vinterfiska lite. Åka till någon trevlig rödingtjärn, tända en brasa och grilla lite korv. Förhoppningsvis kan man även lura en röding till hugg Även om jag inte nån fantast av vinterfiske är det skönt att komma ut och göra nånting.

Det finns ju i alla fall fina vatten för att pimpla upp lite regnbåge. Nu börjar det sina i frysen och det är alltid gott med lite fisk. Hade tänkt lägga ett par bågar i röken till jul.Börjar inspirationen tryta hos Jakt och Fiske-teamet?

Jag undrar om idéerna hos Jakt och Fiske-gänget börjar ta slut. Efter ha sett kvällens program kan man inte annat en undra. William hade bjudit in Kjell Bergvist och Johannes Brost att medverka. Det skulle fiskas lax i Lagan vilket kunde ha blivit ett mycket intressant program. Isället får man se två amatörer vispa runt med fiskegrejerna vilket kanske kan vara underhållande i sig. Men i vintermörkret när allt hopp om en brusande ström endast lever i tankarna vill jag i alla fall kunna få njuta av lite kvalitativ fiskeunderhållning på tv. Jag skulle kunna ha överseende med det om det bara var ett program, men nej, dessa virrpannor ska vara med i nästa veckas program också. Jag hoppas verkligen att det är det sista jag får se av dom i dessa sammanhang.

Fastnat i dataspelandeDet har vart dåligt med både fiske och uppdatering här på bloggen. Den enklaste förklaringen till det är att jag har fastnat i dataspelande. Jag installerade återigen WoW efter en paus på ett år. Nu var det riktigt kul att spela igen. Man blir helt enkelt aldrig för gammal för att spela.

Jag ska försöka hitta något vettigt att skriva om här också, men när man väl loggat in försvinner timmarna snabbt.Ute faller snön

Mina fiskeplaner får jag nog lägga på hyllan. Nu har det slagit om och blivit kallt igen. Ute snöar det och isarna fryser på tjärnarna. Jag skulle behöva lite sol på kroppen, känna fluglinan mellan fingrarna, se fisken vaka. Hur skönt skulle det inte vara att åka till Belize och flugfiska nu så här mitt i vintern. Jag skulle sannerligen kunna behöva ett break från mörker och kyla. Men drömmarna korssas snabbt när man inser att en resa kostar 27.000. Det är kanske inte läge nu när jag gjorde sista skiftet inatt och från och med idag är arbetslös. Men men man kan ju alltid drömma.


Lite regnbågsfiske

Jag tror att jag ska göra ett försök till lite regnbågsfiske de närmaste dagarna. Isen som började lägga sig på tjärnen har försvunnit och det rycker i fiskearmen. Jag är galet sugen på flugfiske, och med lite tur ska det väl gå och lura en rackare. Det är bara att hoppas på lite sol och fint väder. Det går lite lättare att komma iväg då. Planen är att söka fisken längs strandkanterna, jag tror att de jagar föda nära kanterna nu när det inte kläcker så mycket insekter.

Det har istället för fiske blivit en flugbindning, dock inget nytt att visa upp här på bloggen. Jag ska sätta mig och försöka knyta ihop nåt nytt någon dag. Jag måste även ägna mig åt att försöka hitta ett nytt jobb...

Folkomröstning om Vojmåns framtid

I Vilhelmina är det folkomröstning om Vojmåns framtid. Återigen vill man förstöra ett vattendrag med vattenkraft. Om ja-sidan vinner innebär det att 80 procent av vattnet kommer ledas bort via en 24 kilometer lång tunnel. Det här är en infekterad fråga och innevånare från båda sidor har slutat hälsa på varandra. Ja-sidan använder argument som att det kommer skapa fler arbetstillfällen. Christer Andersson på Millners El säger "Vi kan inte leva på att meta harr". De har nog inte insett vilka pengar det ligger i sportfisket. Hur som helst bara för att de inte kan leva på det innebär det inte att kan förstöra vattendragen.

Opinionsmätningar visar en ledning för nej-sidan. Det är bara att hoppas på att Vojmåns vatten får fortsätta brusa. Vill du läsa en längre artikel finns den på: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=852437

Vinterfiske i strömmande vatten

Nu så här off-season finns det fortfarande möjlighet till att fiska öring och regnbåge i strömmande vatten. Om du sett alla fiskefilmer och inte har nåt bättre för dig ska du åka till Norrbyströmmen. Denna konstgjorda ström med ett helt fungerande ekosystem och självproducerande fisk. Stömmen ligger i Motala och så här års kan man fiska varje dag till reducerat pris. Det skulle va riktigt nice att åka ner och pröva fisket, men tyvärr tillåter nog inte det ekonomiska läget det. Hur som helst verkar det vara ett spännande vatten att fiska i.
Vart du sugen...  I nästa nummer av fiskejournalen kommer ett repotage om strömmen. Bara att hålla utkik, nästa nummer kommer ut den 18 november.

Honken blev FlyfisherSom nån kanske redan märkt så har jag lagt ner flyfisher.se, Detta är nu istället flyfisher.se. Istället för honkens.blogg.se har jag tagit adressen flyfisher.se. Det vart lite mycket att hålla igång den andra sidan, bloggen räcker gott och väl, hinner ju inte alltid med den heller. Så nu blir det en kortare adress att skriva för er som är lata.


Motivationen på topp...

Det känns inte direkt kul att gå til jobbet nu. Idag hade jag noll motivation, känns rätt meningslöst att gå till ett arbete där jag är uppsagd pga av arbetsbrist och göra nåt. Det blev helt enklet inget gjort idag. På måndag morgon är det dags att ta tag i problemet och på allvar söka ett nytt jobb. Känner jag mig själv så kommer jag inte vara arbetsös särskilt länge, det kanske inte blir nåt toppjobb direkt. Jag får helt enkelt se detta som en möjlighet, jag trivs ju ändå inte med att jobba 5-skift.

Jag har redan lagt ut en del trådar som kanske kan ge nåt sinom tid. Dessutom har jag journaliststudierna att ägna mig åt, med lite tur kanske jag kan få nåt vikariat i den branschen.

Om det ändå vore fiskesäsong

Idag fick jag ett mindre trevligt besked. Innan det var dags att gå hem från jobbet fick jag reda på att jag var uppsagd. Jag får jobba 5 dagar till sen är det slut. Efter 3 år på samma ställe är det tack och adjö. Om det ändå vore fiskesäsong kunde jag i alla fall fiska på min nyvunna fritid. Är lite bitter och förbannad för tillfället...

Miljövänlig fisk med vegetarisk föda

Efterfrågan på fisk bara ökar och ökar. För att möta efterfrågan odlas det allt mer fisk, främst lax och regnbåge. Med ökad odling blir det också ett allt högre fisketryck på foderfisk som sill och lodda. Nu har svenska forskare upptäckt att fisken kan äta mer vegetariskt och fortfarande utveckla de nyttiga omega 3-fettsyrorna. Tillskottet som används i fodret är sesamin vilket är en naturlig substans i sesamfröm.

Det har genom studier visat sig att man kan byta nästan all fiskolja i fodret mot rapsolja utan att det påverkar laxens tillväxt negativt. Det man dock förlorar är just de nyttiga fettsyrorna. Det här kan även visa sig ha en positiv effekt på miljön. Studier visar; för att få fram ett kilo nötkött krävs det mellan 16 - 20 kg foder, vilket är tio gånger mer än för samma mängd fisk. Dessutom går det för samma mängd kött åt 1000 kvadratmeter mark, jämfört med fem per kilo fisk.

Om detta slår väl ut kommer fiskodlingarna bli väsentligt mer miljövänliga och kan produktionen öka. I förlängningen ser jag att genom ökad odling kan trycket på den vilda fisken minska och bestånden växa sig starkare. 


Bläddra i BeOutDoor på nätetNu kan du bläddra i BeOutDoors katalog på nätet. Här finns massor av bra-att-ha-saker för oss fiskegalningar.

Här hittar du katalogen

Mildväder

Det har varit ett par dagar med milt väder nu. Isarna har alltså inte lagt sig nåt mer. Jag har funderat på och fiska, men det är så jäkla grått och tråkigt ute att det bara känns deprimerade. Det hade vart trevligt med lite sol och mildväder istället. Även om fisken inte är superaktiv är det i alla fall skönt att vara ute då. Nu sitter jag istället förvirrad framför datorn och undrar vad jag ska göra med min ledighet.

Vad händer vid ditt flugbindarbord om nätterna...

Har du koll på vad som händer vid ditt flugbindarbord när du ligger och trynar? Bli inte förvåndad om det ligger en nybunden fluga på bordet när du vaknar.Frusna fingarna och isiga spöringar

Har isen lagt sig?
Idag trotsade jag och Daniel vinterns allt mer förlamande grepp och åkte på en fisketur. Jag visste att det i alla fall för tre dagar sedan var isfritt. Men inatt har det varit minusgrader och så var det även när vi åkte från stan. När vi närmar oss tjärnen genom skogen kan vi konstatera att halva tjärnen nu är täckt av ett tunt lager is. Det finns fortfarande mycket fiskbart vatten och medan vi gör ordning grejorna ser vi ett flertal vak.

Flugvalet är inte det enklaste
Nu börjar det eviga kastandet och bytandet av flugor. Det är lite svårt att veta vad det är som fungerar nu, det prövas allt från små torrflugor till nymfer och stora streamers. Vi fiskar av ett par intressanta ställen och lyckas vid ett par tillfällen lägga ut flugan direkt på vakande fisk men utan resultat. Eftersom det är minusgrader ute blir fingrarna snabbt blå och efter en dryg timme är det dags att tända en eld och grilla lite korv. Vi snackar lite om nästa säsong och var man skulle vilja fiska. Brasfisket är inte så tokigt det heller och den här delen av tjärnen badar i sol och det är rikitgt behagligt att sitta i den värmande solen.

En dragning till slut
Efter maten fortsätter jakten på regnbågen. Vi har på något sätt insett att det inte kommer bli nån fisk, men att ge upp redan är uteslutet, envis som man är fiskar vi på och hoppas in i det sista på ett hugg. Det ska dröja nästan en timme innan jag tillslut får en dragning på min fluga. Min kroppstempratur har nu sjunkigt betydligt och reaktionsförmågan lika så. Jag får inte till något ordentligt mothugg och fisken slipper undan. Solen börjar sänka sig över trädtopparna och vi får erkänna oss besegrade. Det är ändå något speciellt med dessa fisketurer i kyla och strålande sol, och så länge det finns öppet vatten finns det hopp.

Djurens rätt igen

Det skulle visst inte dröja så länge innan jag återigen har anledning att kommentera Djurens rätt. Den här gången är det oss sportfiskare de vill åt, ja i alla fall delvis. De skulle säkert vilja förbjuda fiske rakt av, men även de har väl fattat att det är bortom rimlighetens gräns. Nej istället skjuter man in sig på catch and releasefiske där man argumenterar för ett förbud mot C&R. I rapporten "Under ytan, en rapport om fiskar och fiskindustrin"  är huvudargumenet mot C&R att dödligheten för en återutsatt fisk är så stor att det endast räknas som djurplågeri. Vidare gör de lite märkliga jämförelser; t.ex. att man skulle lura en fågel att ta en insekt fäst vid en lina för att sedan "drilla" fågeln i luften för skojs skull. Det måste jag säga en konstig och inte särskilt relevant jämförelse.

För att ytterligare misskreditera sportfiskare tar man upp problemet med bule- och ryckfisket som som uppmärksammades i media under våren 2008. Detta är ju något som varje seriös sportfiskare tar bestämt avstånd från och är bara ett tomt invektiv från deras sida anser jag. Att upp till 80 procent av återsatt fisk inte skulle överleva menar jag är en överdrift. Forskning visar ju resultat som visar på det helt motsatta. I vatten där denna metod praktiserats har markanta ökningar av bestånden noterats. Således får man väl ändå säga att sportfiskeorganisationer verkar för fiskens intressen. Visst finns en egennytta i detta men det gynnar fortfarande hela ekosystemet i de vatten där det praktiseras.

Rapporten som är 38 sidor lång vänder sig mot allt från akvariefiskar, fiskodling, märkning, provfiske till yrkesfiske i ett perspektiv där fiskar i mångt och mycket jämställs med människor. Det sista sägs naturligtvis inte rakt ut men är på något sätt ändå underförstått. Som sportfiskare hoppas jag innerligt att Djurens rätt inte får sina krav hörsammade vad det beträffar ett förbud mot catch and releasefiske.

Hela rapporten finner du på Djurensratt.seGratis flugbindningskurser på Capricorn

Jag såg att Capricorn ska köra flugbindningskvällar i butiken under hösten och vintern. Det blir fyra tillfällen i månaden, två av dem är kursartade för nybörjare och de som bundit lite. Vid de andra tillfällena ska det bland annat bjudas in duktiga flugbindare som kan dela med sig av tips och trix. Det bästa med detta är att det är helt gratis, materialet sponsras av Fly/co. Det enda du behöver ha med dig är städ och egna verktyg Det här är helt klart värt att testa, man kommer nog lära sig en hel del skulle jag tro. Om du är intresserad ska du anmäla ditt intresse till Capricorn via mail eller telefon. Nummer och adress finns på hemsidan.

Under ett tag nu har jag haft mycket annat skrivande att ägna mig åt. Jag pluggar journalistik samtidigt som jag jobbar och dettsa leder till lite färre inlägg här på bloggen. Det journalistiska skrivandet kanske inte avspeglas så väl här men vem vet det kanske kommer...

RSS 2.0