Söndagsångest

Hur kommer det sig att helgerna går så fort. Trots att jag inte gjort nånting, bara slöat hela tiden känns det som jag just slutat jobbet. Imorgon börjar en ny arbetsvecka, är bokad hela veckan så nu kan jag i alla fall planera lite mer än vanligt. Det blir träning på förmiddagarna och jobb på eftermiddagarna. Idag satt jag och gjorde lite efterbearbetning på några bilder jag tog för ett tag sen. Jag vart ganska nöjd med en del av bilderna i alla fall. Satt även och surfade lite på tradera och blocket. Jag är grymt sugen på en ny kamera, men inkomsterna tillåter tyvärr inte det. Jag kanske bara inbillar mig att jag skulle ta bättre bilder om jag fick en bättre kamera. Men i själva verket är det nog som Chase Jarvis säger; "The best camera is the one that´s with you" Han har tagit en hel del riktigt snygga bilder med Iphone-kameran. Så i många fall handlar det nog inte om kamerans kvalitet. Jag tror att jag ska försöka hitta nåt kul ställe att fota lite schyssta HDR-bilder nån dag. Det kan bli riktigt bra resultat om man har lite tur.
Förslag till nya fiskeregler i norr

Fiskeriverket vill ändra reglerna för fisket på harr och öring i norra Sverige. Bakgrunden är att man kontasterat att betånden är betydligt svagare än man tidigare trott. Ett förslag från fiskeriverket är att införa nya fredningsperioder, ett annat är att införa fönsteruttag på öring. Fönsteruttag innebär att man bara får ta upp en öring mellan t.ex. 35 - 45 cm. Harren är en art som lätt överfiskas säger man på fiskeriverket, då den är väldigt stationär under hela sommaren. På harr vill man öka minimimåttet till 35cm.

Egentligen borde man kunna införa fönsteruttag på harren också. Jag har sett resultaten av denna metod i Älvdalen. Där finns nu fler större individer än tidigare. Nya regler tillsammans med bra uppföljning och kontroll av fisket tror jag kommer fungera bra. Fiskeriverket förelår att reglerna ska börja gälla redan den 1:a juni i år.

Tävling

Jag är med och tävlar om Frank Sawyers nymfteknik och flugasken Frank Sawyer Collection
på: www.settern.wordpress.com


Uppdrag Granskning

Jag har många gånger tänkt skriva om min arbetssituation men alltid tvekat och sedan avstått. Jag är anställd av Manpower och är en av de (år 2008) ca: 60.000 personer anställda inom bemanningsbranschen. Jag är en av de som i princip har 24-timmars jour för att kunna skickas till en kund inom hela Dalarna. En anledning till att jag inte skrivit om detta är att det här faktiskt är en flugfiskeblogg och arbetsmarknadspolitik är då kanske inte ett relevant ämne. Nu finns dock en koppling till fiske som jag kommer återkomma till. En annan anledning till att jag inte har skrivit något om mitt arbete är risken att faktiskt bli av med det. Någon har kanske läst de senaste dagarna om den Mc Donalds-medarbetare som fick sparken efter att ha skrivit negativt om arbetsgivaren på sin blogg.

 

Efter att ha tittat på uppdrag granskning ikväll behöver jag inte sticka ut hakan på egen hand. Jag fick med deras reportage mitt liv beskrivet. Jag är i precis samma situation som flera medverkande i reportaget. Jag har arbetat på Ericsson i runda slängar tre år som inhyrd. Efter att man på Ericsson kommit fram till att vi som var inhyrda inte behövdes längre skickas jag nu från företag till företag.  Ledordet för arbetsgivare och bemanningsföretag är FLEXIBEL! Men vilka är det som ska vara flexibla? Jo det är vi som är anställda av bemanningsföretagen. 2000-talets slavar som en fackordförande på Ericsson kallar oss. Flexibiliteten verkar dock bara fungera åt ett håll. Jag har flera gånger varit med om att jag fått ändra alla privata planer för att jag måste ta ett uppdrag. När man vill boka om eller ändra tider finns inte ett spår av flexibilitet hos arbetsgivaren.

 

Jag skulle kunna skriva ett flera spaltmeter långt inlägg om hur det faktiskt går till i bemanningsbranschen. Men nu nöjer jag mig med att bara kommentera det som redan sagts i uppdrag granskning. Naturligtvis är fackföreningsrörelsen representerad i inslaget. Själv gick jag ur facket för länge sen och det är jag glad för. Tomas Östros säger att han vill ha en starkare fackföreningsrörelse i Sverige. Men när avtalssekreteraren på LO säger att de som skrivit kontrakt med bemanningsföretagen får ställa upp på premisserna ser jag det som att LO inte ser till medlemmarnas intressen. Enligt min uppfattning ska facket verka för att förbättra villkoren för medlemmarna även efter att avtal är skrivna.

 

Var kommer då kopplingen till fiske? Jo anledningen till att många arbetsgivare idag säger upp fast anställda och sedan hyr samma personer via bemanningsföretag började på företaget Abu Garcia. I alla fall stödjer sig arbetsgivare på en AD-dom som fastslog att Abu inte gjort något fel vid ett tillfälle då de hyrde in personal. På så sätt anser sig företag kunna säga upp folk för att sen hyra in. Det visade sig i alla fall att Abu Garcia bara ville ha extra personal när en jubileumsrulle skulle tillverkas. Dessutom ville de ta tillbaka sin egen personal som tidigare blivit uppsagda, dock som visstidsantällda, men det motsatte sig facket. Efter det har de aldrig hyrt in personal. Alltså ingen skugga över Abu Garcia. Men AD-domen har tolkats vilt och lett till dåliga villkor för otroligt många människor. Om du inte sett uppdrag granskning tycker jag definitivt att du ska göra det, orkar du dessutom hålla ut till slutet får du vila ögonen på några fjällfiskesekvenser.

 

Läs mer på svt.se

 


Helt slut

Nu är jag helt slut efter benpasset på gymet. Har precis slängt i mig lite mat och nu nu är det dags att slänga sig i duschen och sen iväg och jobba. Känner på mig att det kommer bli en lång dag med tanke på att jag knappt kan gå just nu. Det jävligaste är att jag vet att jag måste stå upp hela tiden på jobbet. Jag kommer nog somna ganska fort när jag kommer hem skulle jag tro.Dagen i bilder[Morgonkaffe vid datorn][Träning innan lunch, optiken i mobilen är inte den snabbaste vad det verkar][Lite småplock till kvällens middag]


Försäsongsträning

Nu är försässongsträningen igång för fullt. Nu menar jag dock inte kastträning på snötäckta fotbollsplaner eller dylikt. Nej, gammal gymråtta som jag är, har jag tagit tag i styrketräningen på allvar igen. Det har varit lite si och så med träningen ett tag. Nu känns det verkligen som jag har hittat gnistan igen och dessutom har jag hittat en ny gympolare att träna med. Just nu värker det i hela kroppen efter förra veckans intensiva träning. Idag är alltså en mycket välbehövlig vilodag innan allt börjar om imorgon igen.

Målet är att öka minst 5 kilo muskler till sommaren. Jag lider nämligen av det kanske för en del angenäma problemet att gå ner i vikt när jag slutar träna. Sen skadar det ju inte heller att vara i vara i bra form när fiskesäsongen drar igång. Med tanke på att jag numera ständigt är hungrig ska målet förhoppningsvis kunna uppnås med en massa träning och mat.

Imorgon ska jag trotsa tränigsvärken med ett bröst och bicepspass, jag längtar redan kan jag säga. Det är ingen myt, man mår mycket bättre när man tränar, jag är så otroligt mycket piggare.

Flugbindarkväll

Ikväll träffades vi ett gäng från fiskeklubben för att se Chris Carter binda flugor. Chris har en gedigen meritlista när det kommer till flugfiske och flugbindning. Det var ett ganska stort gäng som dök i klubblokalen och många hade bindgrejerna med sig. Tyvärr hann klockan bli så mycket att vi inte hann binda något efteråt. De flugor som Chris visade var:
  • Para Adams
  • Tape Wing Caddis
  • Hedgehog
  • Crane Fly (Daddy Long-Legs)
Det var intressant att se lite nya metoder för att göra vissa moment. En mycket smart grej var när han gjorde tejpvingar av vanlig kontorstejp och CDC-dubbing. En riktigt fin fluga var "Para Adams" som är snarlik en vanlig Adams men med ett brunt och ett Grizzlyhackel bundet som ett fallskärmshackel. "Crane Fly" som är en imitation på en harkrank såg riktigt vass ut och jag kan tänka mig att det skulle va bra på senhösten efter regnbåge. Nu gäller det bara att försöka återskapa dessa ur minnet hemma vid bindstädet. Jag skulle tro att det kommer ta några försök innan jag har något som jag törs visa upp här.


Lite mer flugbindning

Det vart lite flugbindning igår kväll. Det resulterade i alla fall i några flugor jag är rätt nöjd med. Jag måste defenitivt binda mer flugor så jag blir lite bättre på det. Jag får nog erkänna att jag är rätt dålig på det området. Dessutom är det ju så billigt att köpa dom på nätet. Men det istället dyrt som fan när jag hela tiden upptäcker att jag behöver nåt  nytt material. Helt klart är ju i alla fall att det blir billigare i längden. Dessutom är det onekligen ganska trevligt att sitta och pyssla med.

Här kommer några smakprov det senaste som bundits.[Lila tagg, en variant på Red Tag][En myggimitation][Streaking Caddis, vingen vart lite i längsta laget men jag hoppas att den funkar ändå]


Kylan håller i sig

Tanken var lite isfiske i helgen. Men som det ser ut nu kommer det fortsätta att vara svinkallt även i helgen. Det är inte särskilt kul fiska om man bara fryser hela tiden. Men det hade ju varit trevligt att pimpla lite abborre. Som tur är lånade jag fyra nya fiskefilmer så jag ska nog kunna fördriva lite tid helgen i alla fall. Man kan ju alltid hälla upp en whisky och sätta sig vid flugbindarbordet. Appråpå det så vart det ett gäng myggor igår som jag tror kan vara bra i början av säsongen. Jag tror att nästa prioriterade fluga blir bäcksländenymfer, de kan också funka bra tidigt på säsongen. Sen har jag måndagen att se fram emot. Då ska Chris Carter visa upp lite flugbindning i klubblokalen. Ska bli kul att få lite inspiration och nya tips.


Fiskeresan bokad

Idag bokade jag sommarens fiskeresa. Det är lika bra att vara ute i god tid eftersom jag vet att stugorna snabbt blir uppbokade. Vi kommer att åka tillbaka till samma ställe som förra året. Skillnaden blir att vi åker någon vecka tidigare i år. Jag tror att det kommer vara betydligt bättre fiske då, även om vi inte hade dåligt fiske förra året. Den här gången har vi dessutom lite koll på strömmarna och behöver inte åka runt och leta lika mycket. Jag passade även på att boka en av strömmarna där jag vet att finns riktigt stora öringar. Så nu är det bara fem månaders väntan innan det är dags att åka.

Några bilder från förra året.


Håvslöjd i vår

I vår ska jag bygga en trähåv tillsammans med några andra i fiskeklubben. Vi har tillgång till en slöjdsal med allt vad det erbjuder. Det ska bli lite kul att ha något att pyssla med när man inte kan fiska. Det kan vara kul att ha en egentillverkad håv också. Naturligtvis kommer jag att använda ett knutlöst catch and releasegarn till den. Jag har ingen aning om vart man får tag i det men jag hoppas att projektledaren för detta har koll på det. Om inte annat får jag väl slakta en håven jag redan har.


Ny prenumeration

Här om dagen köpte jag ett lösnummer av Allt om Flugfiske. Tidigare hade jag en årsprenumeration på tidningen som jag vann i en artikeltävling. Sedan den gick ut har jag inte kommit mig för att förnya den. Till följd av detta blir det så jag konstant glömmer att köpa tidningen. Nu passade jag alltså på att förnya den och får då samtidigt något annat jag borde ha köpt för länge sen. En vadarstav. Jag vet inte hur många gånger jag har snubblat runt i någon älv och förbannat mig själv för att jag inte skaffat en stav. Om inte annat kan det vara mycket bra för säkerhets skull, rätt vad det är så står man i ett läge där minsta felsteg innebär att man ramlar och åker med strömmen.  Så nu sitter jag och väntar på nästa nummer och min vadarstav, tyvärr dröjer det väl till Mars innan det dycker upp.


Lite flugbindning

Eftermiddagen har ägnats åt lite flugbindning. Jag har bundit upp ett litet lager med en helt oumbärlig harrfluga. Den här flugan kallar jag för Fishfinder. Den brukar alltid få harr att stiga även om de inte tar på den, vilket dock inte är ofta. Den kan varieras i olika storlekar, själv brukar jag prova med en i storlek 14 och sen minska i storlek efter hand. Den är enkel att binda och går dessutom fort att binda.


Två mindre lyckade fiskereportrar

Är det första dagen på jobbet efter helgerna? Då kanske du behöver piggas upp med lite humor. Hittade ett klipp på två mindre lyckade fiskereportrar. Behöver kanske inte säga att det är amerikaner vi pratar om. De här två  behöver  kanske några tillägg i sitt manus innan de börjar filma.


Vargar och vattenkraft

Vargar och vattenkraft har inget som helst samband. Det är bara det att de senaste dagarna har jag tänkt på hur stor uppståndelse vargjakten har skapat i Sverige. Det är minst sagt infekterat mellan jägare, djurvänner och tyckande allmänhet. Att licensjakt på ett tjugotal vargar kan uppröra så många är rätt konstigt när inte särskilt många reagerar över den totala ödeläggelsen av våra vattendrag som näst intill utrotar fiskbestånden och annat liv som är berorende av strömmande vatten.

Jag tänker inte ge mig in i vargdebatten, den har för länge sen spårat ur fullständigt. Det är lätt att ha en åskikt när den inte innebär påverkan eller ansvar. Många av de som skriker högst bor i delar av Sverige där det inte  ens finns någon varg. Inte heller behöver de göra något för den ena eller den andra sidan.

Jag är ingen vän av vattenkraften, men jag förstår naturligtvis att den behövs. Men behöver vi mer vattenkraft och kan den inte göras mer miljövänlig? Jag gör det lilla jag kan för att bidra, genom att bara köpa el från vindkraft i nuläget. Den är betydligt dyrare men jag tycker det är värt det. Jag hittade en film från Sportfiskarna som tar upp problemet på ett någorlunda objektivt sätt.

 


Nytt nummer från Catchmagazine

Nu finns ett nytt nummer av Catchmagazine ute. Mycket trevliga bilder och filmer. Helt perfekt att slappa lite framför med en kopp kaffe en söndagseftermiddag.

Något att värma sig med

Så här i vintermörkret får man göra vad man för att hålla gnistan uppe. Surfade lite på Youtube och hittade en film som förgylde livet i några minuter. Visserligen längtar man inte mindre efter sommaren och fiske efter att ha sett filmen. Med fågelkvitter och vakande fisk pirrar det i varenda fiskenerv i hela kroppen.


Ge julgranen till abborrarna

Nu när julen är över har du säkert börjat fundera på att kasta ut julgranen. Det finns dock de som kan ha mer nytta av din gamla gran än du tror. Den kan nämligen bli en perfekt barnkammare för abborryngel. En mycket gammal och enkel form av fiskevård var att göra risvasar i sjöar genom att sänka ner buskar eller risknippen. Riset blir en bra lekplats och abborren lägger sin rom i riset. Man kan även bygga så kallade "storvasar". De byggs med fyra granar som man kapar och skalar av toppen på. Dessa körs ner i bottensedimentet och utrymmet mellan granarna fylls med ris. Men det finns ett enklare sätt för dig att bli av med din gran och samtidigt bidra till fiskevården. Leta rätt på en lämplig vassvik, borra eller hugg upp en vak i isen där du kan sänka ner granen. Det bästa är få ner granen i bottensedimentet på ca 3 meters djup. Fäst en sten i granen för att sänka den till botten.

Det är dock viktigt att tänka på att ha vattenägarens tillstånd innan man gör detta. Tänk även på att kontrollera att isen håller. Och sist men inte minst, glöm inte att plocka ur julpyntet.
RSS 2.0