Dålig säkerhet på Slotts

För ett tag sen var det ytterligare ett utsläpp av regnbåge från Slotts Lax. Förra vintern var det hela 230 ton som släpptes ut i Siljan. Från Lässtyrelsen menar man nu att det har gått hårt åt Siljansöringen. "Alla kanske inte kan se skillnad på en öring och en regnbåge" Kan man inte se den tydliga skillnaden ska man kanske inte fiska överhuvudtaget. Nu kräver man från Länsstyrelsen också att säkerheten måste ses över på Slotts anläggning. Från Slotts sida säger man att det inte är ett problem. Det är underligt att man från Slotts inte verkar bry sig. De odlar väl ändå fisken i ekonomiska syften eller har de så mycket fisk i kassarna att de släpper ut fisken av fri vilja.

Även om jag tror att de flesta kan se skillnad på en öring och en regnbåge så finns det andra problem. Dels tar det ett tag för regnbågen att bli förvildad och därmed kapabel till att på egen hand söka föda. Med de enorma mängder fisk blir det ökad konkurens om födan. Man får hoppas att de lyckas hålla fisken i sina kassar i fortsättningen.


Händelselös vecka

Nu har det varit ganska dött här i en vecka. Det har helt enkelt inte hänt något värt att beskriva i ord. Jag hade väl hoppats på lite fiske, men det har varit rikitgt kallt och rått ute. Igår föll den första snön vilket drar ner suget ytterligare. Det fick bli en tur til Capricorn för lite inhandling av flugbindningsmaterial Jag tänkte att jag skulle sätta mig och binda lite någon dag. Jag får väl se om det blir nåt som duger till att läggas upp här.

Rödingen i Vättern återhämtar sig efter fiskestopp.

Ett stopp för yreksfisket
För fyra år sedan stoppade fiskeriverket helt yrkesfisket i tre vattenområden i Vättern. Detta har nu gett resultat och man kan se att rödingen nu återhämtar sig kraftigt. Vattenområdena som omfattar ca: 15 procent av sjöns totala areal har haft en total fredning. Motståndare till en fredning har givetvis varit yrkesfiskarna, men även de kommer kunna dra nytta av att bestånden fått växa till sig. 

Större fångster
Vid provfiske har det visat sig att fångsterna blivit tre till fyra gånger större. Det är inte bara rödingen som återhämtat sig. Siken har även den ökat kraftigt i hela sjön. Sportfiskare talar om att fisket inte varit så bra på mycket länge. Det känns bra att med små enkla medel kan få fisken att återhämta sig kraftigt på relativt kort tid.

Trädalägg sportfiskevatten
Det här är en metod som även bör tillämpas i sportfiskevatten. Man behöver inte trädalägga ett helt vatten utan bara vissa sträckor och sedan variera dessa under olika år. Jag hoppas att vi i framtiden får se flera sådana åtgärder. Det skulle helt klart leda till att många vatten skulle bli mycket mer spännade att fiska i.

Läs en längre artikel om Vätternrödingen på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1928269.svd

Djurens rätt är på dagisjakt


Ett daghem i Västerbotten anordnade en lite annorlunda aktivitet för barnen så här i älgjaktstider. Många av barnen har föräldrar som jagar älg och jakten är en naturlig del av barnens vardag. På dagiset fick barnen  med låtsasgevär skjuta på en tygälg fylld med bullar. Detta har nu uppmärksammats av Djurens rätt. Alexandra Leijonhufvud anklagar nu jägareförbundat för att man försöker få små barn att intressera sig att döda djur. Att dom här gaphalsarna orkar hålla på. Man blir ju alldeles matt. Personalen på förskolan står i alla fall på sig och försvarar "älgjakten" helt och fullt.

Eftersom det väckts en del röster angående catch and releasefiske och då det moraliskt riktiga med att fånga och släppa tillbaka fisk så är det väl bara en tidsfråga innan dom ger sig på ett sportfiskeläger för unga sportfiskare.

Då var det jobb igen

Då var man tillbaka på jobbet igen. Just nu känns det som det kvittar måste jag säga. Ute regnar det och blåser full storm så nåt fiske är väl inte att tänka på. Sitter här och funderar på något nytt spännande flugmönster, gärna en torrfluga i storlek 16 eller 18. Det skulle va kul att hinna ta en fisk till på torrt innan snön kommer.

Wollybugger

Idag skulle det visa sig att det var en modifierad Wollybugger som skulle få bågen att hugga. Jag hade gått igenom stora delar av flugasken med endast ett par dragningar som resultat. Men när jag knutit på min improviserade fluga smäller det direkt och nästan lika fort lossnar den igen. Nu börjar en intensiv kastning på vakande fisk. Det är fortfarande riktigt svårt att få dom och hugga. Men min envishet vinner tillslut och jag lyckas kroka en fisk. På nåt sätt är det ändå roligare när man fått kämpa lite för fisken. Dessutom ger den mig en hygglig fight också. Idag hade jag valt att förekomma istället för att förekommas. Det vill säga att jag tagit med mig neoprenhandskar. En timma senare är det dags igen, nästa fisk kan inte motstå att hugga på min wolly. Även den här fisken bjuder på en underhållande fight.

Jag skulle tro att det blir fiske imorrn med. Lika bra att passa på om det är fint väder och man är ledig. Jag hade tänkt att jag skulle ta med kameran men glömde den naturligtvis. Ni får istället nöja er med en halvtaskig, icke natursjön mobilbild istället.Det fick bli en bild på fångsten lastad i bilen.Här är en bild på dagens enda fungerande fluga!

En snabbis...

Nu på eftermiddagen hann jag med en snabbis och då menar jag inte det där andra ni vet. Nej jag hann få en dryg timme vid tjärnen innan det vart mörkt och kallt. Kallt var det i och för sig hela tiden. Fisket gick väl lite sådär. Fisken är lite trög nu måste jag säga. Men det vakade konstant och jag försökte med olika torrflugor. Jag fick nöja mig med en stigning på en fjädermygg i storlek 16. Det vart inte mycket tid och fiska på men mina händer hann i alla fall frysa till is vilket gjorde flugbytena besvärliga. Om det är skapligt väder imorgon tänker jag göra ett nytt försök när jag är ledig i ett par dagar.

Ny Macbook

Ikväll släppte Apple de nya Macbook-arna. Ett nytt vill-ha-begär har väckts inom mig. Nog för att min Macbook inte är mer än ett år gammal vill jag ha den nya. Desigen är helt underbar.  Även om man sänker priserna på den nya generationen är det lite väl mycket pengar det handlar om. Det ska bli intressant när dessa når butikerna så man kan klämma å känna lite på dom.Rädda ålen i Dalarna

Jag skrev för några dagar sen ett kort inlägg om laxar som inte överlever sin vandring mot havet. Detta gäller inte bara laxen. I Dalarna har vi samma problem när det gäller ålen. Ålen som föds i Sargassohavet och tar sig under 3 år med hjälp av golfströmmen till våra vatten. När den nått vuxen ålder söker den sig mot havet för att göra sin långa vandring tillbaka till Sargassohavet för att fortplanta sig. Merparten av den vuxna ålen klarar inte vandring mot havet utan dör i turbinerna. Enligt en artikel på DT.se är ålbeståndet nu endast 3 procent av vad det var på 1970-talet. Men det är inte endast kraftverken som haft en negativ inverkan på bestånden. Miljögifter som DDT och PCB tror man gett ålen en försämrad fortplantningsförmåga.

Nu har man i några fiskevårdsområden tagit tag i problemet. Ålyngel fångas och sätts i karantän för att sedan planteras ut uppströms i Dalälven. Att man sätter ynglen i karantän är för att undvika att de bär med sig smittsamma sjukdomar. I framtiden är tanken att man ska fånga den vuxna ålen och transportera den till vatten där den sedan på egen hand kan ta sig till Sargassohavet. Förhoppningsvis kan dess åtgärder leda till att vi får ett starkare bestånd av ål. Men problemet återstår, det måste göras något åt fiskdöden i kraftverkens turbiner.

Det blir en dag vid skrivbordet

Tanken var att det skulle bli fiske idag. Om det varit fint väder hade jag åkt till nån av regnbågstjärnarna, men nu är det mulet och det blåser som satan ute. Nej istället får det bli att sitta inne och fila lite på de skrivuppgifter jag har på kursen. Det är ett tag kvar till deadline men det skadar ju inte vara ute i god tid. Jag har lite research som måste göras och det tar längre tid än jag hade räknat med.

Vad det beträffar research så ska jag leta efter lite fina gäddvatten som lämpar sig för flugfiske. Det fisket är nog inte lika väderberoende, ja det vil säga om det inte blåser storm förstås. Det får alltså bli en dag vid skrivbordet idag. Ska försöka hinna med att städa lite också.Det ser lovande ut för lite fiske på måndag

På måndag hoppas jag att jag får fiska lite. När jag kollar väderleksrapport ser det i alla fall lovande ut. Är vädret bra ska det väl inte vara omöjligt att lura någon regnbåge till hugg. Det skulle även vara intressant att prova lite mer gäddflugfiske. Jag har skaffat en del gäddflugor och gäddsäsongen är definitivt inte över. Jag och Daniel har snackat om att vi ska ge det här en ärlig chans. Nog för att gäddfiske inte är min favorit men när man får dom på flugspö är det en helt annan sak!
På med sjunklinan bara...

Jag hittade en notis på svd.se. Man har upptäckt fiskstim 7700 meter under Stilla havets yta. Det är University of Aberdeen som har lyckats få ner en kamera på det enorma djupet. Fiskstimmen är "Snailfish" som livnär sig på små räklika djur. Så nu är det bara att tackla upp med sjunklina på flugspöt så har du snart en ny art att lägga till handlingarna.

Vill du läsa hela artiklen eller se en film finns mer på svd.se. http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1858919.svd

Laxar överlever inte kraftverk i norr

Jag läste nyss en notis i dagens DN. Man skriver att upp till 45 procent av de vuxna laxarna inte överlever när de vandrar nedför umeåälven. Detta är väl inget nytt problem även om det mest fokuseras på stigande fisk. Det har satsats stora pengar på att skapa vandringsvägar uppströms, men vad hjälper det när fisken trasas sönder i turbinerna på sin väg mot havet.

Stackmoradammen rasade

Natten mot måndag rasade delar av Stackmoradammen i Oreäven. Underhållet av dammen har varit eftersatt. I somras reparerade Fortum delar av dammen och den delen har stått pall för vattentrycket. Att man inte reparerar hela dammen är för mig obegripligt. Som flugfiskare blir man extra rädd när man tänker på att man kunde ha stått i vattnet och då kunde det ha slutat illa rent ut sagt. Men det är ju inte bara i Oreälven det finns dammar som är under all kritik och det är väl bara en tidsfråga innan det händer en allvarlig olycka.

En hel dags fiske för en liten gäddsnipa

Nu är jag hemma igen. Det vart en heldag i älven idag. Det var helt klart en chansning på att få till ett bra fiske idag. Väderförhållandena var det i alla fall inga fel på. Strålande sol och förhållandesvis varmt. Däremot var det extremt mycket vatten i älven, jag skulle tippa att det är en tappning på runt 110 m3/sek vilket gör fisket mycket svårt. Vi hittade en fin sträcka där vi började fiska. Målet var att fiska regnbåge eftersom öringar nu är fredade för lek. Dock är det ganska svårt att fiska selektivt efter regnbåge utan att riskera att även öringen hugger. Nu skulle detta visserligen inte bli ett problem. Det högg nämligen inte alls. Nåja nästan i alla fall. Efter en välsmakande lunch fiskar vi längre uppströms och har just sammanstrålat. Vi står och småpratar lite om hur dåligt fisket är. Det är då det smäller till på mitt spö. Det är en liten gädda som tagit min fluga medan jag fiskar hem den. Först funderar jag på om det är en harr, men Danilel kan meddela att det just är en gädda som attackerat. Även om den är liten så är den helt klart förbannad och lever om en hel del medan jag krokar loss den.

Som jag sa tidigare så är det en chansning att åka iväg så här sent på säsongen. Men vi har i alla fall hittat ett mycket intressant ställe att fiska på nästa år. Det ska bli riktigt kul hoppas jag.


[DANIEL I EXTREMT MOTLJUS]


[HÄR STEKS DET KORV]


[KAFFE PÅ MATEN]


[EN ARG LITEN GÄDDA]

Nu åker vi norröver...

Idag blir det fiske i Österdalälven. Dagens fiske kommer med stor säkerhet vara det sista strömvattenfisket i år. Vädret ser ut att bli riktigt bra även om det kallt nu på morgonen. Nu är allt packat och jag sitter med en kopp kaffe och väntar bara på att Daniel ska dyka upp. Jag hoppas på rikitgt "skitfiske" idag. Det vore kul att få avrunda säsongen med ett kanonfiske. ja det återstår att se, rapport kommer till kvällen.

Det blir en lugn helg

I helgen har jag bara tänkt att ta det lugnt. Alltså, det kommer inte bli något fiske och därmed lite lägre aktivitet här på bloggen. Däremot kommer jag och Daniel åka på lite strömvattenfiske på måndag eller tisdag, om vädret tillåter vill säga. Det ser ändå ganska lovande ut för måndagen i alla fall.Vi har hört om ett ställe där det har ställt sig en del regnbåge. Det är fisk som rymde i vinteras och som nu börjat röra sig i älven. Det vore helt klart kul att få ta en fin regnbåge i strömmande vatten. Eller jag kanske ska säga att det vore kul att göra det igen, jag har ju tagit en redan även om jag då vart lite överaskad.

Ett tvättäkta put & take-vatten

Klockan 12 slog jag upp ögonen efter 5 timmars sömn. Idag var det bestämt att jag vi skulle fiska i ett tvättäkta put & take-vatten utanför Falun. Redan när jag går upp känner jag att det skulle sitta fint med ett par timmars sömn till. Men finns chansen till fiske så måste man ta den. Daniel hade kollat runt lite och det verkade som om det var nyligen man planterade in fisk. Dessutom vet vi att man sätter in riktigt stora bågar, fiskat på upp emot 6-7 kg. Även om dom är fullmatade med pellets så vore det kul att få påen sån gris nån gång.

Verkligheten vart dock en annan. Det var väldigt sparsamt med vak och eftersom tjärnen är riktigt grund på många ställen sa vår logik att vi borde fiska i den djupare delen. Det visade vara helt fel! Dels ser vi inga vak och dels verkar de inte vara intresserade av att ta under vattnet heller. Till slut har vi fiskat oss runt tjärnen och står nu i en riktigt grund del. Det är då det hugger en båge på Daniels fluga och drillningen är igång. Jag tar in min lina och ställer mig för att se på och kanske hjälpa till med en håv. Det verkar vara en fin fisk, dock ingen jätte. Tyvärr släpper den när den gör en rusning.

En stund senare har jag en fisk som följer min fluga och det blir en stor plog på vattnet. Det här ser ut som om det är en större fisk. Efter några kast till är den där igen och den här gången drar den lite i flugan. Det här ska bli den sista kontakten med fisk för den här dagen. Vi har i alla fall bestämt att vi ska fiska i Dalälven till veckan. Då hoppas vi på en storslagen revanch.

Inget fiske

Det blev inget fiske idag tyvärr. Vädret var inte så tilltalande så det kändes skönare att bara stanna hemma istället. Satt här och funderade på om det fanns något intressant att blogga om. Surfade runt lite men hittade verkligen inget som jag kände var värt att kommentera. Jag har också fått en del annat skrivande att ägna mig åt nu och en tid framåt. Jag har kommit in på en kurs på Södertörns högskola. Där ska jag läsa kursen "Att skriva för webben och interaktiva medier" Förhoppningsvis kan det leda till något mer genomtänkta och läsvänliga texter här på bloggen. Mitt främsta syfte är dock att sakta men säkert sadla om till ett skrivande yrke. Jag har fastnat mer och mer för det journalistiiska skrivandet så jag får se vart det leder.

RSS 2.0