Djurens rätt igen

Det skulle visst inte dröja så länge innan jag återigen har anledning att kommentera Djurens rätt. Den här gången är det oss sportfiskare de vill åt, ja i alla fall delvis. De skulle säkert vilja förbjuda fiske rakt av, men även de har väl fattat att det är bortom rimlighetens gräns. Nej istället skjuter man in sig på catch and releasefiske där man argumenterar för ett förbud mot C&R. I rapporten "Under ytan, en rapport om fiskar och fiskindustrin"  är huvudargumenet mot C&R att dödligheten för en återutsatt fisk är så stor att det endast räknas som djurplågeri. Vidare gör de lite märkliga jämförelser; t.ex. att man skulle lura en fågel att ta en insekt fäst vid en lina för att sedan "drilla" fågeln i luften för skojs skull. Det måste jag säga en konstig och inte särskilt relevant jämförelse.

För att ytterligare misskreditera sportfiskare tar man upp problemet med bule- och ryckfisket som som uppmärksammades i media under våren 2008. Detta är ju något som varje seriös sportfiskare tar bestämt avstånd från och är bara ett tomt invektiv från deras sida anser jag. Att upp till 80 procent av återsatt fisk inte skulle överleva menar jag är en överdrift. Forskning visar ju resultat som visar på det helt motsatta. I vatten där denna metod praktiserats har markanta ökningar av bestånden noterats. Således får man väl ändå säga att sportfiskeorganisationer verkar för fiskens intressen. Visst finns en egennytta i detta men det gynnar fortfarande hela ekosystemet i de vatten där det praktiseras.

Rapporten som är 38 sidor lång vänder sig mot allt från akvariefiskar, fiskodling, märkning, provfiske till yrkesfiske i ett perspektiv där fiskar i mångt och mycket jämställs med människor. Det sista sägs naturligtvis inte rakt ut men är på något sätt ändå underförstått. Som sportfiskare hoppas jag innerligt att Djurens rätt inte får sina krav hörsammade vad det beträffar ett förbud mot catch and releasefiske.

Hela rapporten finner du på Djurensratt.se



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0