Catch and Release

Jag kommer från och med nu att skriva lite artiklar om det mesta som rör fiske. Hoppas att nån kommer finna det intressant och lärorikt.

[Catch And Release]


    Idag har det blivit allt vanligare att släppa tillbaka fisken än ta med den hem. Begreppet ?catch and release? har smugit sig in i det allmänna fiskemedvetandet. Vissa vatten är just bara catch and release-vatten där all fisk sätts tillbaka och det oavsett fiskens kondition, ibland måste vi sätta tillbaka fisken om den t.ex. inte håller måttet. Men är det bara att fånga fisken och sen kasta tillbaka den? Nej, catch and release är mycket mer än att bara kasta tillbaka fångsten som en del uttrycker det. Catch and release kräver både kunskap och rätt utrustning och inte minst övning. Här kommer ett par tips för att du ska lyckas bra med ditt återsättande av fisk.

    Använd en lämplig håv till det fiske du bedriver. Det finns egentligen inga allroundhåvar. En håv kan vid felaktigt användande skada fisken, fenor och slemhinnor är känsliga och man bör ha så lite kontakt med fisken som möjligt. Nu vill jag inte att du bli avskräckt från att använda din håv, nej håv är oftast det mest skonsamma sättet att landa en fisk med. När du väl håvat en fisk är det bra om du inte lyfter upp den ut vattnet. Efter en drillning så är fisken mycket trött och har mycket mjölksyra i kroppen. Tänk dig själv att stoppa huvudet i hink vatten efter ett hundrameterslopp. Det är därför viktigt att låta fisken hämta andan lite innan man släpper den, håll den tills den vill simma iväg själv. Om vattentemperaturen är hög så kommer fisken att bli trött betydligt fortare vilket kan vara bra att känna till. Om du inte använder en håv eller när du av annan anledning måste ta i en fisk så se till att blöta dina händer. Tänk även på att en fisk är mycket känslig och dess inre organ är mycket oskyddade om du klämmer på den. Man har ibland sett folk lyfta stora fiskar i stjärtfenan. Det är verkligen att riskera att skada fisken. Försök att hålla fisken i ett lätt grepp lutad på sidan, men håll den tillräckligt så inte tappar den och därmed riskera att den skadar sig vid fallet.
När det kommer till fiskens gälar så är dessa mycket känsliga. Att stoppa in fingrar är helt förkastligt och man riskerar att direkt skada fisken eller att den får en infektion. En fisk som blöder i gälarna har mycket liten chans att överleva och bör avlivas om fiskereglerna tillåter det. Kom ihåg det är inte fult att ta upp en fisk oavsett vad vissa catch and release-fanatiker anser. Att ta loss en krok kan ibland vara lite problematiskt, en peang eller kroklossare kan underlätta förfarandet både för dig och för fisken och du minskar risken att skada fisken.

    Om du tar upp en fisk på land kan det vara bra att lägga den på t.ex. ett liggunderlag så att inte grus och annat fastnar på fisken. Fiskens slemhinnor är nämligen mycket känsliga. Dessutom varierar det beroende på vilken tid på året det är samt mellan olika arter. En gäddas slemhinnor är känsligare än t.ex. en örings. Men en bra grundregel är att ha så lite kontakt som möjligt med fisken.
Det finns många olika bud när det kommer till återsättande av fisk men använd ditt sunda förnuft så ska det nog gå bra. Det viktiga är att du medveten om att det inte bara är att kasta tillbaka en fisk som du har fångat.

Kommentarer
Postat av: dundee

jag brukar fiska med dynamit...men har kommit fram till att det inte funkar vid catch and releese =)

2008-02-05 @ 16:50:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0