Rödingen i Vättern återhämtar sig efter fiskestopp.

Ett stopp för yreksfisket
För fyra år sedan stoppade fiskeriverket helt yrkesfisket i tre vattenområden i Vättern. Detta har nu gett resultat och man kan se att rödingen nu återhämtar sig kraftigt. Vattenområdena som omfattar ca: 15 procent av sjöns totala areal har haft en total fredning. Motståndare till en fredning har givetvis varit yrkesfiskarna, men även de kommer kunna dra nytta av att bestånden fått växa till sig. 

Större fångster
Vid provfiske har det visat sig att fångsterna blivit tre till fyra gånger större. Det är inte bara rödingen som återhämtat sig. Siken har även den ökat kraftigt i hela sjön. Sportfiskare talar om att fisket inte varit så bra på mycket länge. Det känns bra att med små enkla medel kan få fisken att återhämta sig kraftigt på relativt kort tid.

Trädalägg sportfiskevatten
Det här är en metod som även bör tillämpas i sportfiskevatten. Man behöver inte trädalägga ett helt vatten utan bara vissa sträckor och sedan variera dessa under olika år. Jag hoppas att vi i framtiden får se flera sådana åtgärder. Det skulle helt klart leda till att många vatten skulle bli mycket mer spännade att fiska i.

Läs en längre artikel om Vätternrödingen på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1928269.svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0