Restaureringsprojektet börjar ta form


(Bilden har inget med vårt projekt att göra)

Jag har tidigare nämnt att jag tillsammans med fiskeklubben dragit igång ett restaureringsprojekt för ett av klubbens strömmande vatten. Hela vattensystemet har som många andra vatten flottrensats under mitten av 1900-talet. Detta har lett till att finns få bra ståndplatser och det är stor konkurrens om dessa. I ån finns en naturlig öringstam men den har kraftigt försvagats under årens lopp. Det finns även gott om harr i ån, men det är väldigt många små individer. Vi hoppas att med detta projekt kunna förbättra livsvillkoren och uppväxtmöjligheterna för både harr och öring.

MYCKET PLANERING återstår innan vi kan sätta igång med några fysiska ingrepp. I nuläget håller jag och D på att skriva en handlingsplan för hur vi ska gå tillväga. En stor del av denna plan handlar om vilka åtgärder vi vill göra och hur dessa kommer påverka vattnet. För att få genomföra den här typen av vattenvård krävs en rad olika tillstånd. I området finns flera kulturarv som måste bevaras vilket försvårar arbetet. Självklart ska kulturarven värnas och bevaras, men även stenkistorna från flottrensningen är K-märkta. Med tanke på att i stort sett alla vatten på en bredd över fem meter norr om Dalälven är flottrensade borde det finnas mängder med sådana stenkistor att titta på. Personligen anser jag att det är viktigare försöka ställa till rätta det som människan förstört än att bevara ett antal stora stenhögar. Projektet kommer naturligtvis kosta pengar och klubbens ekonomi är ganska starkt begränsad. Därför måste vi söka bidrag från olika instanser om vi ska kunna genomföra detta med framgång. Att få bidrag kommer nog bli den största utmaningen i detta.

DE FYSISKA ÅTGÄRDER vi vill göra är skapa en naturlig vattenfåra och bottenstruktur. Detta sker genom att frakta tillbaka stenblock till strömmen och tillföra lämpligt lekgrus. Strömmen har även en sidofåra som idag får alldeles för lite vatten, den vill vi öppna upp så att den kan bli en bra lek- och uppväxtplats för framför allt harr, men även i viss mån öring. Det är inte bara sten som rensats från strömmen, privata markägare har också tagit ner träd och buskar i direkt anslutning till strömmen. Vi vill återskapa en funktionell ekologisk kantzon. Detta är viktigt för att ge skydd och framför allt föda till fisken. Vi vill att buskar och träd ska få växa upp längs stranden igen. Kanske kan det bli aktuellt med nyplantering av träd. Det är mycket som måste tas i beaktande innan man sätter igång. Hur kommer strömmen och vattennivån påverkas när vi fyller ut med mer massa osv.

TIDSPLANEN ÄR I NULÄGET inte fastställd. Vi hoppas att under 2009 kunna vara klara med handlingsplanen och tillståndssökning. Om det går som det ska hoppas vi att vi kan börja restaurera sommaren 2010. Det finns egentligen ingen brådska och vi vill att detta projekt ska göras riktigt från början och då tjänar vi inget på att skynda. Det här i korta drag en beskrivning av projektet, jag kommer uppdatera om projektets mer specifika delar här på bloggen under arbetet gång.

Kommentarer
Postat av: Henke

Härligt att se! Lycka till, ser fram emot att läsa om framstegen.

2009-05-13 @ 17:24:32
URL: http://metrobloggen.se/sofly

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0