Man blir förbannad och rädd

"Vattenkraften behöver bättre regler" lyder en rubrik på Nyteknik.se. Det handlar således inte om att skydda våra outbyggda vatten. Nej tvärtom, man vill ha ett enklare regelverk för att bygga ut och förstöra strömmande vatten med småskalig vattenkraft. Artikelförfattarna Christer Söderberg, ordförande Sveriges Energiföreningars Riksorganisation och Tomas Söderlund, energikonsult, förespråkar en stark ökning av småskalig vattenkraft i Sverige. I nuläget är prognosen för tillväxten 14 procent fram till år 2020. Med ändrade regler skulle tillväxten kunna komma upp till 50 procent. Detta skulle vara en katastrof för den biologiska mångfalden i våra vatten. Man hör ofta att kraftbolagen dyrt och heligt utlovar åtgärder för att fisken inte ska påverkas allt för mycket. Detta leder sällan någon vart. Ta bara som exempel alla fisktrappor som byggts för att fisken ska kunna vandra upp i älvarna. Tanken är god, men man har inte tänkt på att fisken ska nedströms igen och då väljer den enklaste vägen; alltså genom turbinerna.

I ett sånt här läge är man faktiskt glad över den svårgenomträngliga svenska byråkratin. Det tar lång tid att få tillstånden för utbyggnad. Men problemet kvarstår ändå, vi kan inte låta små ekonomiska intressen förstöra de sista vatten vi har. Ett stycke i artikeln gör mig lite extra fundersam. 

"Det finns också andra hinder. Om befintliga vattenrättsliga tillstånd omprövas ska full ersättning utgå till vattenkraftsägaren vid inskränkningar i verksamheten enligt expropriationslagen. Men enligt Miljöbalken och vattenlagen tvingas ofta ägare till vattenkraftverk att acceptera en produktionsförlust på fem procent. Utan ersättning! Det här är något som förstås skapar osäkerhet. Vid inskränkt produktion av småskalig vattenkraft ska rimligen full ersättning utgå."

Innebär detta att man reglera tappningen helt efter eget tycke. Detta skulle kunna innebära en total torrläggning vissa perioder på året och skulle helt kunna utrota fiskbestånden. Men jag ser hellre att man kompenserar för minskad produktionav till exempel omledning av vatten för att säkra ett minimiflöde än att ägaren ska får fullständig kontroll över tappningen. Om du som jag vill kämpa för att rädda sista strömmande vattendragen i Sverige så ge ett bidrag till Älvräddarna.

Läs hela artikeln på Nyteknik

Kommentarer
Postat av: Anonym

Betala en slant dit förra veckan..så jag har dragit mitt strå...

2009-05-08 @ 17:48:30
Postat av: Daniel

Den där artikeln är något av det dummaste jag läst på länge. Man blir så förbannad. Är inte vår natur värd något längre!?

2009-05-08 @ 17:52:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0