Miljövänlig fisk med vegetarisk föda

Efterfrågan på fisk bara ökar och ökar. För att möta efterfrågan odlas det allt mer fisk, främst lax och regnbåge. Med ökad odling blir det också ett allt högre fisketryck på foderfisk som sill och lodda. Nu har svenska forskare upptäckt att fisken kan äta mer vegetariskt och fortfarande utveckla de nyttiga omega 3-fettsyrorna. Tillskottet som används i fodret är sesamin vilket är en naturlig substans i sesamfröm.

Det har genom studier visat sig att man kan byta nästan all fiskolja i fodret mot rapsolja utan att det påverkar laxens tillväxt negativt. Det man dock förlorar är just de nyttiga fettsyrorna. Det här kan även visa sig ha en positiv effekt på miljön. Studier visar; för att få fram ett kilo nötkött krävs det mellan 16 - 20 kg foder, vilket är tio gånger mer än för samma mängd fisk. Dessutom går det för samma mängd kött åt 1000 kvadratmeter mark, jämfört med fem per kilo fisk.

Om detta slår väl ut kommer fiskodlingarna bli väsentligt mer miljövänliga och kan produktionen öka. I förlängningen ser jag att genom ökad odling kan trycket på den vilda fisken minska och bestånden växa sig starkare. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0