Bisarr olycka

Jag brukar ju hitta små tidningsnotiser om fiskeolyckor och nämna dessa i bloggen. Denna olycka måste dock hittills vara den mest spektakulära jag läst om. I Floraida Keys var en kvinna ute på en båttur och hade oturen att kollidera med en örnrocka som hoppade ur vattnet. I kollisionen genomborrades kvinnan av rockans tagg och avled. Detta måste anses som mycket ovanligt även om människor tidigare blivit dödade av rockor. Det mest kända fallet är nog när äventyraren Steve Irvin dödades av en rocka.
Läs artikeln på Svd.se http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1003573.svd

Lite fakta om örnrockan.

Myliobatis aquila (Örnrocka)

Kännetecken: Spetsiga vingar, piskliknande stjärtsvans med gifttagg vid svansroten alldeles bakom den lilla ryggfenan. Översidan gråbrun, ibland med en grön- eller bronsfärgad nyans. Undersidan gräddvit med grå kanter. Längd och vikt upp till 2 m resp. 24 kg.

Utbredning: Söderut i Europa längs hela Atlanten och Medelhavet. Azorerna. Utmed Afrikas västkust till Sydafrika. Madeira och Kanarieöarna. I Nordsjön uppträder arten som en sällsynt sydfiskflyttare sommar och höst. Tillfälligt anträffad i Danmark (1 fynd), Norge (2 fynd) och i Sverige.

Förekomst i Sverige: Fångad vid Trubaduren i Göteborgs skärgård 26/10-1968.

Miljö: Sand- och dybottnar vid kustnära djup ned till ca 100 m, men örnrockan vistas mycket också simmande i fritt vatten ända upp till ytan.

Källa: www.fiskbasen.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0